Na gastronomię byłem skazany od maleńkości. Jako bardzo młody człowiek bez trudu radziłem sobie w kuchni co raz lepiej, a kultowe „Zaklęte rewiry” oraz „Gangsterzy i filantropi„, przesądziły o ścieżce edukacji i wykonywanej profesji.

Praca w świetnych restauracjach musiała, prędzej czy później, skończyć się romansem z winem. Na moje szczęście, nasze swatki okazały się nader skuteczne, barwnie opisując przyszłą wybrankę. Na dodatek, w rzeczywistości okazała się ona jeszcze ładniejsza i ciekawsza, niż wynikało z zapowiedzi. Trochę po omacku, trochę chaotycznie, uczyłem się ją rozumieć, słuchając kolejnych posłańców, próbując kolejnych wcieleń, odwiedzając ją w kolejnych domach rozsianych po różnych krajach. Jej różnorodność zadziwia mnie do dziś. W ciągu lat, nasz związek ewoluował i przechodził różne etapy, jednak wszystko to pozwoliło nam wreszcie dobrze się rozumieć.

Na tej stronie opowiem tylko o tych winach, ludziach za nimi stojących i miejscach im dedykowanych, o których mówić warto. Zbyt wiele razy widziałem, ile niemal każde wino wymaga wysiłku, by teraz nie oddać należnego im szacunku, choćby przez przemilczenie błędów i pomyłek.

Tomasz Kolecki

Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Przewodniczący Komisji Szkoleniowej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Mistrzostwa Sommelierów:

Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007, 2008, 2009 oraz 2010.
Uczestnik finałów Mistrzostw Świata i Europy Sommelierów:
Sofia (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburg (2010), Tokio (2013).

Certyfikaty zawodowe:

Diploma Association de la Sommellerie Internationale

Advanced WSET

CMS Certified

Jury:

Mistrzostwa Sommelierów Polski oraz Litwy, Castel Sommelier Cup, Konkurs Win Polskich, Coupe Georges Baptiste, IWSC, ITQI, Grand Prix Magazynu Wino, Eno-Expo i inne.

Publikacje:

Puls Biznesu, Logo, HoReCa, Kraina Bugu i wielu innych.